A parlamenti szakbizottságokban pozitív véleményezést kapott egészségügyiminiszter-jelölt, Alexandru Rafila úgy nyilatkozott szerdán a parlamentben, hogy az egészségüggyel kapcsolatos döntéseket a minisztériumnak kell meghoznia, és nem más intézményeknek.

Rafila azt mondta, nem tartja helyénvalónak, hogy a közegészségüggyel kapcsolatos döntéseket olyan személyek hozzák meg, akiknek „nincs közvetlen kapcsolatuk a közegészségüggyel”, és ezt szóvá fogja tenni a kormány beiktatása után a miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és az országos katasztrófavédelmet irányító Raed Arafatnak.

„Mégiscsak az volna a helyes, ha egy egészségügyi válságban az egészségügyi minisztériumnak lenne döntő szava az intézkedések ajánlásakor, amelyeket utólag az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hagy jóvá” – mondta.

Kifejtette, a CNSU-nak nem kell megszűnnie, de az egészségügyi táca szerepe elsődleges kell hogy legyen, amikor egészségügyi válságról van szó.

A Raed Arafat által vezetett katasztrófavédelmi osztályról azt mondta, kétségtelen, hogy jó munkát végez, és nem hallott az Arafat leváltására irányuló szándékról. – Agerpres