Rekordot döntött idén a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke által a Szent László Napok kulturális fesztivállal és a Non-common Design Stúdióval partnerségben idén Művészet és pénz témában meghirdetett nemzetközi kritikai plakát- és GIF-pályázat: a 2023. május 4-ei meghosszabbított határidőig 597 vizuális kritika érkezett be 314 alkotótól 48 országból. Ez azt jelenti, hogy a tavalyhoz képest sikerült megduplázni mind a pályaművek, mind pedig a pályázó alkotók számát.

Olyan távoli tájakról is érkeztek pályaművek, mint a Dél-afrikai Köztársaság, Kína, az Amerikai Egyesült Államok, Irán, Kuba, India vagy éppen Tajvan.

A Publicritic pályázatra bárki jelentkezhetett állampolgárságtól függetlenül, aki betöltötte a 18. életévét, és hajlandóságot érzett a kritikai megfogalmazásra. Egy pályázó legtöbb 6 munkával nevezhetett: legtöbb 3 pályaművel plakát kategóriában és legtöbb 3 pályaművel GIF kategóriában.

A győzteseket egy nemzetközi zsűri fogja kiválasztani. A zsűrizés két külön kategóriában történik: plakát és GIF szekcióban. Az ítészek döntései nem felülbírálhatók. 

A zsűri tagjai: Balla Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, habil. egyetemi docens,

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Erőss István Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, rektor,

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Liu Martin, a Kína–Európa Nemzetközi Design és Kulturális Egyesület (CEIDA) főtitkára, Maior Enikő habil. egyetemi docens, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese, Ted Efremoff vizuális művész, filmrendező, egyetemi docens, Közép-Connecticuti Állami Egyetem.

A zsűri által beválogatott alkotások lehetőség szerint city-light poszterek formájában, a díjazott alkotások pedig billboardok formájában lesznek kiállítva Nagyvárad utcáin, a Szent László Napok keretében (június 19–25). A nyertesek és kiállítók előzetes értesítést kapnak a díjátadó, valamint a kiállítás helyszínéről és időpontjáról.

A díjazott, valamint a zsűri által beválogatott alkotások bekerülnek a Publicritic katalógusába, megjelennek annak weblapján és közösségi média platformjain. 

Újdonság ugyanakkor, hogy az idei évtől a szervezők a Kína–Európa Nemzetközi Design és Kulturális Egyesülettel (CEIDA) kollaborálva nemzetközi kiállításokat terveznek világszerte.

Díjak

I. díj – 1.000 euró plakát kategóriában – 1000 euró GIF kategóriában 

II. díj – 500 euró plakát kategóriában – 500 euró GIF kategóriában 

III. díj – 300 euró plakát kategóriában – 300 euró GIF kategóriában

Közönségdíj – 300 euró plakát kategóriában – 300 euró GIF kategóriában 

További részletek a www.publicritic.ro honlapon, illetve a pályázat Facebook- és Instagram-oldalán. – A Szent László Napok sajtóirodája