A jelenlegi 9 százalékról 19-re tervezi emelni a kormány a cukros üdítőitalok áfáját. Az ágazati szakemberek szerint ez a teljes piacra kihatással lesz, mivel adóügyileg nem lehet elkülöníteni a cukrozott termékeket, a cukrot nem tartalmazóktól.

Az érintett cégek számára az sem egyértelmű, hogy az áfaemelés szigorúan csak a cukrozott termékekre vonatkozik-e majd, vagy azokra is, melyek hozzáadott cukrot ugyan nem tartalmaznak, cukorpótló édesítőket azonban igen.

Az Országos Cégnyilvántartó (ONRC) adatai szerint az üdítőitalok hazai piaca, beleértve az ásványvizeket is, évi 7 milliárd lej körül van. Arról, hogy ebből pontosan mennyit tesznek ki a cukrozott italok, nincsenek pontos információk, becslések szerint 4 milliárd lej körüli összegről van szó. Ez azt jelenti, hogy az áfa 10 százalékponttal történő emelése éves szinten 400 millió lejt hozna az államkasszának.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a legnagyobb hazai üdítőital-gyártó a Coca-Cola HBC, melyet a Quadrant Amroq Beverages, a Pepsi képviselője, és a Borsec ásványvizet is palackozó, borszéki székhelyű Romaqua követ. – ziarulfinanciar