Márciusban ötvenezer lakos bevonásával próbanépszámlálást tartanak a jövő évi hivatalos népszámlálás előkészítéseképpen – közölte szerdán a statisztikai hivatal (INS). Az INS által kiválasztott háztartások lakóinak – függetlenül attól, hogy román állampolgárok-e, vagy sem – március 10–16. között lesz lehetőségük arra, hogy adataikat önállóan töltsék ki az internetes kérdőíven.

A hazai népszámlálások történetében első alkalommal alkalmazzák az önkitöltés módszerét. Az INS szerint a – számítógépen, okostelefonon vagy táblagépen is használható – módszer előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a fertőzésveszélyt a koronavírus-járvány közepette, mindenki maga gondoskodhat az összeírt adatok hitelességéről, az adatrögzítésre pedig mindenki a számára alkalmas időpontban szakíthat időt. Azokat, akik az önkitöltést nem tudják elvégezni, március 22–31. között személyesen is felkeresik a számlálóbiztosok. A próbacenzussal az adatok begyűjtését, tárolását és feldolgozását tesztelik.

Az INS közleménye leszögezi, hogy a népszámlálási műveletek során betartják az adatvédelemre vonatkozó törvényes előírásokat és uniós irányelveket, azt ígéri: a statisztikai célból begyűjtött, a feldolgozás során névtelenné tett személyes adatok nem fognak kiszivárogni vagy nyilvánosságra kerülni. A statisztikai hivatal ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a népszámlálás során az adatszolgáltatás megtagadása kihágásnak minősül, ami 1000-től 5000 lejig terjedő bírsággal sújtható. – MTI