A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion szerdán kijelentette, hogy pártja megszerezte a kormány elleni „első győzelmét” a készpénzfizetés új korlátainak eltörlésével. Szerinte ugyanis az AUR ellenkezése vezetett oda, hogy a kormány meghátráljon a korlátozások bevezetésétől.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a politikus elmondta, hogy Marcel Ciolacu kormányfő csak a közvélemény nyomására hátrál meg, és az AUR folytatja a küzdelmet a deficitcsökkentő csomagba foglalt további „káros és ártalmas” intézkedések ellen. Közlése szerint pártja többek között azt is sérelmezi, hogy a kisvállalkozásokat a kormány sokkal jobban megadózza, mint a multinacionális vállalatokat.

Simion arra kérte az intézkedéscsomag által érintett adófizetőket, hogy tiltakozásképpen ütemezzék át az adótartozásaik törlesztését, vagy „felejtsék el kifizetni” az összegeket, „hagyják jövőre” a törlesztést. Az AUR elnöke a szerinte adósztrájknak is értelmezhető polgári engedetlenségre való buzdítást azzal indokolta, hogy a pártja kimerítette az összes többi tiltakozási lehetőséget. „Marcel Ciolacu nem ért a szép szóból” – jelentette ki.

Emlékeztett arra, hogy a miniszterelnök a romániai roma közösségek kongresszusán azt állította: csupán kitaláció a készpénzfizetés korlátozása. Ehhez képest szerinte Marcel Ciolacu kedden beismerte azt, „amit az AUR már két hete mond”. – agerpres.ro