Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében 2023. május 21. és június 10-e között a Petőfi-busz az Érmellékre is ellátogat, A kezdeményezés célja, hogy Petőfi Sándor életművét új megközelítésben ismertesse a diákokkal.

2023. május 26-án a Margittán a Horváth János Elméleti Líceum udvarán, május 27-én a Székelyhídon a Petőfi Sándor Elméleti Líceum udvarán lesz látogatható a busz. A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához.

Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is.

A kiállítás a dinamizmusáról ismert alkotó (költő és szerkesztő) karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be, látogatása ingyenes. A csoport foglalkozások hossza kb. 40 perc, de egyéni látogatókat is szeretettel várnak. – érhangja.ro