A vatikáni múzeumok alkalmazottjainak egyötöde jogi eljárást kezdeményezett munkakörülményeik, valamint a személyzet és a látogatók biztonságának hiánya ellen tiltakozva – jelentette be az ügyvédjük, írja az AFP alapján az Agerpres. A kezdeményezés a Vatikán alkalmazottjai által indított első „kollektív kereset”.

Negyvenkilenc alkalmazott – köztük 47 őr – hivatalos felszólítást küldött Fernando Vérgez Alzaga bíborosnak, Vatikánváros Állam Kormányzósága elnökének, mely a Szentszék kormányzását gyakorolja a pápa felügyelete alatt. „A munkakörülmények aláássák minden alkalmazott méltóságát és egészségét. A rossz gazdálkodás nyilvánvaló, és még súlyosabb lenne, ha kizárólag a nagyobb profitszerzés célja lenne az oka” – írták a Corriere della Sera napilap által nyilvánosságra hozott és az AFP-nek ügyvédjük által megerősített információk szerint.

A kezdeményezést – a szakszervezeteket nem ismerő városállam – a Vatikán alkalmazottjai által indított első „kollektív keresetnek” nevezik. Célja, hogy közvetítést indítson el: ha a közvetítés kudarcba fullad, vagy ha a Vatikán nem válaszol, akkor peres eljárást kockáztat. A felperesek úgy vélik, hogy a túlzottan korlátozó szabályok, valamint a munkához és a szociális biztonsághoz való jog megsértésének áldozatai.

Rámutatnak például arra, hogy amikor bármilyen okból betegszabadságon vannak, nem hagyhatják el a házat, mert a szociális szolgálat ellenőrei bármikor meglátogathatják őket. Állításuk szerint egyeseket azért büntettek meg, mert a házi látogatások idején orvosnál voltak. A panaszosok szerint a túlórákért a rendes munkaidőnél kevesebbet fizetnek, a beosztások és előléptetések önkényesek, és a munkaviszony megszűnése esetén a társadalombiztosítási fedezet nulla. „A Vatikánban nincs munkanélküliségi biztosítás, nincs pénzügyi támogatási intézkedés válság vagy teljes állásvesztés esetén” – jegyzik meg. A COVID-19 járvány idején a múzeumok bezárása miatt otthon maradni kényszerülő alkalmazottaknak a saját fizetésükből kellett megtéríteniük a le nem dolgozott órákat – mondják.

Azt is kifogásolják, hogy a Vatikán a biztonsági szabályok által előírtnál több látogatót fogad. A vatikáni múzeumok – egyik különlegességük a Sixtus-kápolna – 700 alkalmazottat foglalkoztatnak, köztük 300 őrt, valamint magasan képzett műkincs-restaurátorokat és kutatókat, akik a gazdag gyűjteményeket gondozzák. Évente több millió látogatót fogadnak, és értékes bevételi forrást jelentenek a Szentszék számára.