Pénteki ülésén fogadja el a kormány az idei költségvetési kiadások csökkentését előirányzó sürgősségi rendeletet. A pénzügyminisztérium hétfő este tette közzé honlapján a jogszabály tervezetét. A miniszterelnök a szerdai kormányülésen elmondta, a rendeletet csak pénteken fogadja el a kormány, hogy időt biztosítson a közvitára.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, a kormánynak szándéka okosabban gazdálkodni a közpénzekkel és ellenőrizni a költségvetési kiadásokat. Emlékeztetett, hogy a rendelet a közintézmények dologi kiadásainak 10 százalékos csökkentését írja elő, és nem érinti a beruházásokra szánt forrásokat.

Közölte, hogy a közszférában létszámstopot vezetnek be, de ez nem érinti majd az egészségügyet és az oktatást. Ugyanakkor felére csökkentik a közjogi méltóságok – miniszterek, államtitkárok, prefektusok, államtitkári rangú intézményvezetők stb. – tanácsadóinak a számát, és egy tisztségviselő nem lehet tagja kettőnél több állami vállalat igazgatótanácsának.

A rendelet tervezet előírja a beszerzési lánc lerövidítését is. Eszerint a kórházaknak, idősotthonoknak, laktanyáknak, iskolai étkezdéknek és minden más költségvetési intézménynek az élelmiszerek beszerzésénél a viszonteladók számát minimálisra csökkentve a helyi termékeket kell előnyben részesítenie. – agerpres.ro