Klaus Iohannis román és Rumen Radev bolgár államfő szerdán aláírta Szófiában a Románia és Bulgária közötti kétoldalú kapcsolatot stratégiai partnerség szintjére emelő közös nyilatkozatot.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a nyilatkozat a kétoldalú politikai párbeszéd elmélyítéséről, a kereskedelem és a határokon átnyúló együttműködés ösztönzéséről, a két országot összekapcsoló közlekedési infrastruktúra javításáról, az energiabiztonság garantálásáról, a zöldenergia-termelésről, valamint a Duna-régió fejlesztésére irányuló projektek előmozdításáról szól.

A nyilatkozat szorosabb együttműködést szorgalmaz európai ügyekben, valamint a védelem és a biztonság területén, ami az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja okozta nehézségek miatt fontos. Kijev további támogatása, a NATO keleti szárnyának megerősítése és a fekete-tengeri térség biztonságának helyreállítása szintén a közös célok között szerepel.

Klaus Iohannis szerdán hivatalos látogatáson van a déli szomszédos államban. A román államfő kijelentette: Románia és Bulgária folytatja a két ország idei schengeni csatlakozása érdekében tett lépéseket. Mint elmondta, mindkét ország azt a célt tartja szem előtt, hogy még ez év folyamán csatlakozzon a schengeni térséghez. „Románia és Bulgária készen áll a csatlakozásra” – hangsúlyozta Iohannis. Hozzátette, hogy még ha a bővítés nem is kapcsolódik a külső határokon történő illegális migrációhoz, Románia és Bulgária kész részt vállalni a probléma megoldásában.

Iohannis kifejtette, tisztában van az egyes országok problémáival, de ezeket „konstruktívan és nyílt párbeszéd útján” kell megoldani. Ebbe az irányba mutatnak az Európai Tanács által elfogadott intézkedések is – tette hozzá az elnök. – agerpres.ro