Folytatódik a gazdasági együttműködés Margitta és testvérvárosa, Berettyóújfalu között. Már gyakorlott és sikeres pályázók a határon átívelő támogatások terén. Legújabb pályázatukat az Interreg V-A Románia–Magyarország program keretében nyújtották be, melynek összértéke meghaladja a 2,6 millió eurót. Ebből Margitta része 1,6 millió, Berettyóújfalué pedig 930.000 euró. Az összegek is mutatják, hogy Margitta városa a fő kedvezményezett.

A projekt célja a munkahelyteremtés, képzőközpont létrehozása és képzések megvalósítása mezőgazdasági profilú vállalkozásindítás, munkahelyteremtés, szükséges egészségügyi előírások ismertetése és értékesítés témájában. A projekt az új vállalkozásokkal a munkanélküliek számát is csökkenteni fogja. Határon átívelő találkozókat fognak szervezni a vállalkozók és munkát keresők között, mely szintén a munkahelyteremtést szolgálja. Egymás termékeit is népszerűsítik majd termékbemutató formájában a két régió termelői.

A program haszonélvezője 1240 termelő, illetve munkahelykereső lesz, közülük 840 Margittán és környékén, 400 pedig Berettyóújfaluban és környékén. Magán a képzéseken Margittán 260 résztvevőre számítanak. A képzéseket a felépülő új értékesítő csarnokban tartják, mely optimális körülményeket biztosít majd eladónak és vásárlónak egyaránt. A program kezdési időpontja 2020 májusa, befejezési dátuma pedig, ha minden a terv szerint halad, 2022 júliusa. – erdon.ro