Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, illetve közös kulturális örökségünk jobb megismerése a célja a Pálosan szép az élet! című kiállításnak, amelyet augusztus 18–19-én a nagyváradiak is megtekinthetnek. A Körös-parti városba a Szent László Egyesület által elhozott tárlat egy buszon kap helyet, amely szerdán és csütörtökön a Barátok temploma előtt, a Sal Ferenc (Dunării) utca 1. szám alatt fog állomásozni, és naponta 10 és 20 óra között várja a látogatókat.

A kiállítás koncepciója – kapcsolódva a címhez – rejtetten, az elbeszélés „szövetébe” ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, és általában szerzetesnek, szerzetespapnak lenni teljes élet, amely nem a bezárkózás, hanem a kiteljesedés útja – hétköznapi és teológiai értelemben is a boldogságra vezető modern életforma. A vándorkiállítás a magyar pálos történet elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus, s ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. Ennek a közösségteremtő célnak eleme a buszban kialakított megbékélés pontja is, amely mindenkit hív az Istennel, az önmagunkkal és az embertársainkkal való kiengesztelődésre.

A kiállítás magyar nyelvű, de a felületeken viszonylag kevés szöveg szerepel, amelyek a magyarul nem értő látogató számára QR-kódok útján, vagy – okostelefon, illetve internetkapcsolat híján – vezetőfüzetben olvashatóak angol és lengyel nyelven. A QR-kódok, illetve a vezetőfüzet segítségével a magyar látogató számára is további tartalmak érhetők el. – Sajtóközlemény, A Szent László Egyesület sajtóirodája