Erdély 16 megyéjének magán és kereskedelmi főzdéinek pálinkáit várják a Sepsiszentgyörgyön első alkalommal megszervezett Transylvanian Spirit nevű pálinka- és párlatversenyébe.

„Évszázadok óta nemcsak főzzük, de szeretjük is a pálinkát Erdélyben és fontos, hogy mindig csiszoljunk a minőségen, vagyis akik készítik figyeljenek jobban a minőségi pálinka főzésre” – fogalmazott Tamás Sándor, a pálinkaversenyt felkaroló háromszéki önkormányzat elnöke. Mint mondta, az a cél, hogy Háromszéket, Székelyföldet, Erdélyt felhelyezzék a Kárpát-medence gasztrokulturális térképére, hogy másoknak az legyen rólunk a véleménye, hogy minőségi termékeket állítunk elő.

Tamás Sándor szerint az ügynek sikerült megnyerniük a magyarországi Quintessence pálinkamozgalmat és Takács László pálinkabíráló lesz a sepsiszentgyörgyi zsűri elnöke, ugyanakkor partnerük az Erdélyi Pálinka Lovagrend és a verseny védnöke a sepsiszentgyörgyi Dezső Tibor. A minőségi pálinkakészítés és kulturált pálinkafogyasztás híveként csatlakozott János András Előd versenyigazgató. Az okleveles nemzetközi pálinkabíró elmondta, hogy a benevezett pálinkák és párlatok pontozása a nemzetközileg elfogadott, 100 pontos bírálati rendszerben történik és minden résztvevő segítségnyújtásként írásos elemzést kap a termék erősségeiről és gyengeségeiről, ezzel is segíteni tudják a fejlődést.

A Kovászna Megye Tanácsa és az Agrosic Közösségek Közti Társulás által szervezett versenyre október 31-ig várják a mintákat az erdélyi magánfőzőktől és kereskedelmi főzdéktől. A versenyre online regisztrációt követően lehet jelentkezni, a www.transylvanianspirit.ro honlapon, ahol minden részletet elolvashatnak. A pálinka minták leadásának határideje október 31-e, a bírálat november 5-6. között zajlik, míg a díjkiosztó gálát november 25-én tartják Sepsiszentgyörgyön.

Az erdélyi magánfőzők tíz kategóriában nevezhetnek be és a bírálat teljesen anonim lesz, a pálinka és a párlat kap főszerepet, nem a készítője, szögezte le a versenyigazgató.

János András Előd szerint külön kategória az almatermésűek, hiszen Erdélyben népszerű az alma,  de a birsből vagy vilmoskörtéből is készítenek pálinkát. Másik kategória a csonthéjas magvú gyümölcsök mint a szilva, kajszibarack, meggy és cseresznye. Erdély kifejezetten gazdag erdőben, vadon termő bogyós gyümölcsökben, ebben a kategóriában is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Partiumban és Erdély melegebb vidékein jó minőségű szőlő terem, ezért várják a szőlőpálinkákat is. Emellett sokan készítenek vegyes pálinkákat amelyben több gyümölcsöt párosítanak. Külön kategóriába kerültek a hordóban érlelt pálinkák, párlatok míg holt szezonban sokan készítenek egzotikus gyümölcspárlatokat, de nem ritkák a zöldségpárlatok sem, így várnak például zeller, sárgarépa és cékla pálinkákat is. Térségünkben hagyománya van a likőröknek, páldául áfonya és meggy likőrnek de ide tartozik a köményes is. Végezetül lesz ágyas pálinka kategória, amit friss vagy aszalt gyümölcs ágyon érlelnek, sorolta János András Előd.     

A versenyigazgató, nemzetközi pálinkabíró elmondta: megítélése szerint 5-6 minőségi kereskedelmi pálinkafőzde van Erdélyben, amely nemzetközi szinten is megméretkezhet termékeivel. Ugyanakkor számos faluban van pálinkafőzde, sajnos főznek olyant is, ami „emberi fogyasztásra nem alkalmas”. „Székelyföldön sokan még mindig azt tartják, hogy abból a gyümölcsből készül pálinka, ami nem jó lekvárnak, holott minőségi pálinkát kizárólag minőségi gyümölcsből lehet főzni”, mondta el érdeklődésünkre a szakember. János András Előd ugyanakkor nyugtázta, hogy térségünkben is elindult egy folyamat és egyre többen törekednek a minőségre, járnak képzésekre és vásárolnak jó minőségű főző berendezéseket. – maszol.ro