Valeriu Gheorghiţă, a lakosság beoltásáért felelős országos bizottság (CNCAV) vezetője kedden arról számolt be, hogy az oltásra jogosult, 12 évnél idősebb lakosság körében körülbelül 28%-os az átoltottság. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a maszk továbbra is fontos eszköz a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megakadályozásában.

Gheorghiţă leszögezte: a két adagból álló oltások esetében az első adag még nem véd teljes egészében a fertőzéssel szemben, ezért fontos a második adag felvétele is. A Delta vírustörzsről elmondta, hogy kétszer-háromszor nagyobb a súlyos tünetek kialakulásának veszélye azoknál a személyeknél, akik ezt a variánst kapják el. Mindezek miatt fontos, hogy zsúfolt helyeken és főleg zárt terekben továbbra is viseljük a maszkot – tette hozzá.

Azt is elmondta: azok esetében, akik már átestek a COVID-19 valamely korábbi változatán, 20–50%-os az esélye annak, hogy a Delta vírustörzzsel újból megfertőződnek.

Jelenleg sem az átoltottság, sem az átfertőzöttség nem akkora még, hogy megvédené a lakosságot a Delta vírustörzs terjedésétől és az esetszámok emelkedésétől. Valószínűsíthető, hogy ez augusztus végén, szeptember elején következik be – mondta Valeriu Gheorghiţă. – Agerpres/Maszol