Temesvár területén olasz vállalatok modernizálnak egy közel 14 kilométeres vasúti pályaszakaszt.

Pénteken, november 4-én írták alá az első, az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében finanszírozott vasútfejlesztési beruházás szerződését, írja az economica.net gazdasági hírportál. A szerződés tárgya az Arad-Karánsebes vasútvonal egy 13,86 kilométeres szakaszának a korszerűsítése.

A Temesvár Kelet megállóhely és a rónáci rendezőpályaudvar közti szakasz modernizálására kiírt tendert egy olasz társulás nyerte meg. A WEBUILD – Partecipazioni – SALCEF konzorcium 1,44 milliárd lejért vállalta a beruházás kivitelezését.

Az olaszoknak a szerződés megkötésétől számítva 42 hónap áll rendelkezésükre a tervek elkészítésére és a munkálatok elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy a beruházást 2026 májusáig kell befejezniük.

A szóban forgó szakaszon jelenleg egyetlen sínpár van, ezt meg kell duplázni. A modernizáció keretében egy sor vasúti épületet is fel fognak újítani, hangszigetelő falat építenek a vágányok mellé és zöldövezeteket is kialakítanak.

A korszerűsítés eredményeként a tehervonatok maximális sebessége 120 km/órára nő majd, a személyszállító szerelvényeké pedig 160 km/órára. – maszol.ro