Az orosz erők kedd reggel irányított légibombát dobtak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városára, aminek következtében öt helyi lakos megsérült – közölte Vadim Filaskin, a régió kormányzója és a megyei ügyészi hivatal közösségi oldalain.

A közlés szerint egy autó sofőrje és négy utasa sérült meg. Az áldozatoknál többszörös repeszsebeket diagnosztizáltak, ketten súlyos állapotban vannak. Ezen felül lakóházak homlokzata, autók és vezetékek rongálódtak meg, számol be az MTI.

Filaskin a Telegramon arról is hírt adott, hogy két civil életét vesztette Pokrovszk környékén orosz támadások következtében. „Csupán egy nap alatt az oroszok 15 alkalommal lőtték a donyecki régió településeit. 130 embert, köztük 19 gyereket evakuáltak a frontvonalról” – tette hozzá a kormányzó.

A déli Herszon megyében Beriszlav városára dobtak orosz drónok robbanóanyagot, ott a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint egy 63 éves férfi sérült meg. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója ezt megelőzően a Telegramon arról írt, hogy az elmúlt 24 órában az orosz csapatok többször ágyúzták a herszoni régiót, és az ellenséges csapások következtében két ember vesztette életét és további hat megsebesült. Később a kormányzó arról tájékoztatott, hogy nap közben az orosz erők tüzet nyitottak Kozacke falura, a támadásban egy 82 éves nő életét vesztette.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Facebookon közölte, hogy az orosz hadsereg rakétacsapást mért a megyeszékhely, Dnyipro környékére, az eddigi információk szerint nyolc helyi lakos sebesült meg.

Nazar Volosin, a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csapatcsoport szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz erők Donyeck megyében megpróbálják elfoglalni Ivanyivszke falut és Bogdanyivka peremvidékét, hogy áttörjenek Csasziv Jar felé.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 461 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 29 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 23 drónt.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormányülésen bejelentette, hogy a kormány további több mint 8 milliárd hrivnyát különített el erődítmények építésére az állami költségvetésből. „Eszerint az év eleje óta már csaknem 38 milliárd hrivnyát különítettünk el a védelmi vonalak megerősítésére, és nem állunk meg itt” – tette hozzá a kormányfő.

Litvánia közben bejelentette, hogy Ukrajnába szállított M577-es parancsnoki és törzspáncélozott járműveket – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál a litván védelmi minisztérium sajtóosztályának közlésére hivatkozva. A tájékoztatás szerint a páncélozott járművek kedden érkeztek meg Ukrajnába.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata a Telegramon közzétette, hogy hivatalosan meggyanúsítottak két embert, akik megszervezték a zaporizzsjai atomerőmű leválasztását az egységes ukrán energiarendszerről. A közlés szerint az orosz hadsereg által elfoglalt atomerőmű igazgatóhelyetteséről, Eduard Atakiscsevről és beosztottjáról, Andrij Horbunov főmérnökről van szó.

A nyomozás eredménye alapján a két férfi – mielőtt a megszálló hatóságok kinevezték őket posztjukra – a rosztovi atomerőműben dolgoztak, onnan érkeztek az ideiglenesen megszállt dél-ukrajnai területre, és 2022 októberében csatlakoztak a zaporizzsjai atomerőmű vezetői csapatához. A feladatuk az energetikai létesítmény integrálása volt az orosz Roszatom vállalatba, és az atomerőművet összekapcsolták Oroszország energiarendszerével. A gyanúsítottak emellett ukrán nukleáris szakembereket is fenyegetéssel rávettek arra, hogy működjenek együtt az oroszokkal, és kössenek szerződést az atomerőmű orosz igazgatásával – írta az SZBU.