Az Országos Környezetvédelmi Őrség csütörtökön arra figyelmeztet, hogy a parlagfüvet minden településen  belüli és kívüli területről el kell távolítani. Közölték, hogy a mulasztásért akár 20 ezer lejes bírságot is kaphatnak a földtulajdonosok – írta meg a G4media.

„A parlagfűként ismert gyomnövény súlyos allergiás reakciókat válthat ki. A parlagfű terjedésének megakadályozása, valamint kiirtása érdekében a 2018-ban kelt 62-es törvény kötelezi a földterületek tulajdonosait, gondozóit, hogy a gyomnövény megelőzésére, visszaszorítására és megsemmisítésére irányuló munkálatokat végezzenek” – közölte csütörtökön az Országos Környezetvédelmi Őrség.

A földterületek tulajdonosai kötelesek a növény megjelenésétől számítva legkésőbb június 30-áig különböző módszerekkel megállítani a növény terjedését. „A törvényben meghatározott kötelezettségek elmulasztása miatt magánszemélyek esetében a büntetés 1000 lejtől akár 5000 lejig is terjedhet. A jogi személyek pedig 10 ezer és 20 ezer lej közötti pénzbírságra számíthatnak. A földterületek ellenőrzését és azonosítását a helyhatóságok végzik majd. A gyomosodás megelőzésének vagy megakadályozásának módja a földterületek tulajdonosaira van bízva” – magyarázta Marioara Artemis Gătej, az Országos Környezetvédelmi Őrség főfelügylője.

A törvény értelmében a helyi önkormányzatok minden évben legkésőbb június 5-éig értesítést küldenek minden olyan földtulajdonosnak, akinek a területén a parlagfű terjedését észlelték. Ezt követően ellenőrzik, hogy az értesített gazdák kiirtották-e a parlagfüvet a földterületekről. – Maszol.ro