A hétvégén, szeptember 25-én, szombaton szervezik meg az Öreghegyi Szőlőfesztivál és Vásár elnevezésű egész napos programot Szentjobbon. A rendezvény célja a helyi értékek bemutatása, amelyet Magyarország kormánya és az agrárminisztérium által menedzselt települési, tájegységi értéktárak létrehozását célzó pályázat keretében rendeznek meg.

Az esemény délelőtt 11 órától konferenciával kezdődik a szentjobbi turisztikai központban, ahol László Sándor, a Pro Szentjobb Alapítvány elnöke a helyi értéktár kiadványt mutatja be, Csorba Mihály helytörténész, történelemtanár Szentjobb történetéről, dr. Szabó József helytörténész a szőlészet és borászat történeti összefüggéseiről, míg Tőtős Norbert Szentjobb hírességeiről beszél. A konferenciával párhuzamosan, szintén délelőtt 11.30-tól retro autók parádéjára kerül sor. A helyi értékek bemutatása a római katolikus templomban folytatódik, ahol László Sándor a templom sorsának ismertetésén keresztül beszél a helység történetéről.

A rendezvény hivatalos megnyitóját délután 15 órától tartják, amely népművészeti (néptánc és népdal) előadásokkal folytatódik. Többek között fellép a székelyhídi Búzavirág Népdalkör, a Csillagocska Néptáncegyüttes és a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkör. A sárospataki ispán és kísérete 18.30-tól lovagi harc bemutatóval jelentkezik. Az esemény koncertekkel folytatódik délután 18 órától, amelynek keretében fellép a helyi Halley Band, Meleg Attila Régi mániám című előadásával, a program sztárvendége pedig 21 órától a KisCipő Zenekar lesz. Végül a Halley Band nótaestjével zárul az esemény.

A rendezvény ideje alatt hagyományőrző, kézműves és gasztronómiai tevékenységek lesznek (például szüreti népszokások bemutatója, must- és borkóstoló, bográcsos-főzőverseny, íjászbemutató, lovagi fegyverek és kellékek bemutatója, sárkányrepülőzés, kézműves foglalkozások stb.). Minden érdeklődőt szeretettel várnak! – erdon.ro