Lampedusa migránsközpontjában 560-an vannak, miközben a tábor befogadóképessége kétszázötven főre lett tervezve. A szigethez tartozó tengeri övezetben a parti őrség és a pénzügyőrség három kisebb hajóról 221 embert szállított partra. Vasárnap 76-an érkeztek illegálisan a dél-olaszországi szigetre. Azonosításuk után karantén-hajókra helyezik át őket. Karanténban vannak 348-an, akiket a Dattilo olasz hadihajó vett fel, és a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében tett partra.

A csoportból negyven, felnőtt kíséret nélküli kiskorút védett intézményekben helyeztek el. Pugliába az utóbbi huszonnégy óra alatt 272-en érkeztek a Törökországból induló földközi-tengeri migrációs útvonalon. A Sea Watch4 német civilhajó közösségi oldalán közölte, hogy 375 embert vett fel a fedélzetére. A hajó november 4-én több mint 800 menekültet tett partra a szicíliai Trapaniban, majd kéthetes karantén-kötelezettség után újraindult.

Az utóbbi hétvégén átlépte a hatvanezret az év eleje óta érkezett bevándorlók száma, köztük több mint nyolcezer volt a tizennyolc évnél fiatalabb. A tavalyi év ugyanazon időszakában kevesebb mint 33 ezren kötöttek ki, egy évvel korábban tízezren. Novemberben több mint hatezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, szeptember elsejétől számolva több mint húszezren. – MTI