A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság évente ellenőrzi a megye településein az ivóvíz minőségét, és ott, ahol a vízminőség nem felel meg a törvény által rögzített paramétereknek, leállítják az ivóvíz szolgáltatást.

Az igazgatóság közleménye szerint a túlságosan magas arzénkoncentráció miatt felfüggesztették a Bors székhelyű Apă Canal Nord Vest cég ivóvíz szolgáltató tevékenységét Érvasadon, Érkenézen és Éradonyban, az illyei polgármesteri hivatal ivóvíz-szolgáltatását Illyében és Erdőgyarakon, de megtiltották az ivóvízfogyaztást az illyei és a mezőbaji ártézi kutakból is. A bihon.ro azt írja, hogy Ilie Viorel, Illye polgármestere fellebbez a DSP döntése ellen.

Az alsókocsobai polgármeszteri hivatal sem szolgáltathat ivóvizet a községközpontban és Petegd faluban. Sferle Mihai Florin, Alsókocsoba polgármestere azt mondta, hogy a megengedett maximum 10 mg/l arzénkoncentráció helyett 16-18 mg/l jött ki. Az elöljáró elmondta, hogy már lehívtak egy pályázati támogatást az Anghel Saligny Programból ivóvízhálózat kiépítésére, a polgármester abban reménykedik, hogy 3-4 hónapon belül elkészül a munkálat. – erdon.ro