Törvény általi kötelezettségének eleget téve Constantin Bungău rektor közzétette az intézmény honlapján a Nagyváradi Egyetem éves jelentését, illetve ezt a szenátus gyűlésén is bemutatta. A dokumentum szerint jelenleg 20.514 hallgatója van az állami egyetemnek, 1379-cel több, mint a 2019–2020-as tanévben.

Őket 864 tanár oktatja, vagyis 114 professzor, 217 docens, 428 diplomavezető vagy adjunktus és 105 tanársegéd. Tavaly 21 tanár nyugdíjba vonult és három elhunyt, valamint 40 új oktatót alkalmaztak. A felvételi vizsgákon, ahogyan általában lenni szokott, a legnagyobb tolongás az orvosi és gyógyszerészeti karon volt, ahol 10,58 jelölt pályázott egy helyre.

Ugyanakkor 2020-ban 140 doktorandusz hallgatója lett az intézménynek, akik közül húszan támogatásban részesülnek, azaz nem kell, hogy tandíjat fizessenek. Ami a pénzügyi mérleget illeti, a tavalyi év végén 46 millió lej volt az egyetem számlaegyenlegein, ami a projekteknek megítélt vissza nem térítendő támogatásoknak és annak köszönhető, hogy a korábbiaknál több pénzt kapott a tanügyminisztériumtól.

A megtakarításokat beruházásokra fordítják, jelenleg több munkálat is zajlik, például kari székhelyeket újítanak fel a kampusz területén, majd az idén külsős helyszínek is következnek. A kutatás területén azonban kevés jó eredményt tud felmutatni az egyetem: csupán 223 oktató publikált tudományos munkát, 43-mal kevesebb, mint egy évvel korábban. Érdekes, hogy a jelentésben a rektor nem tér ki arra, hogy milyen változtatásokra kényszerültek a koronavírus-járvány miatt. – erdon.ro