A Norvég Kézilabda-szövetség a hivatalos honlapján jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem tudja vállalni a decemberi női Európa-bajnokság társrendezői szerepét, így visszalép attól.  A jelenlegi norvég egészségügyi szabályok szerint ha egy csapat, vagy válogatott bármely játékosa pozitív koronavírustesztet produkál, akkor a teljes keret legalább 10 napig karanténba kerül. Erre példa a norvég labdarúgó-válogatott, amelynek elmaradt a vasárnapi, Románia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzése, mert az egyik játékosnak pozitív lett a tesztje, így mindenki karanténba vonult.

Éppen ezen a szigorú szabályozások miatt kezdett el dolgozni egy alternatív megoldáson a két társrendező, valamint az EHF. A Norvég Kézilabda-szövetség hétfői ülésén azt a döntést hozta, hogy az ország visszalép a társrendezői szerepkörtől. „Minden követ megmozgattunk, hogy Norvégia megrendezhesse az Európa-bajnokságot. Ám eljött az idő, hogy elfogadjuk, ez a helyi szabályozások ismeretében lehetetlen. Tiszteletben tartjuk ezeket a szabályokat” – mondta Kare Geir Lio, a norvég szövetség elnöke. A közlemény szerint a dán és az európai szövetséggel együtt dolgoznak a kialakult helyzet megoldásán, a cél pedig az, hogy Dánia egyedül megrendezhesse a tornát. Vasárnapi dán sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy a trondheimi csoportot Koldingban rendezik meg. A magyar és a román válogatott is Trondheimben játszotta volna le a csoportmérkőzéseit, ám így minden bizonnyal Dániában szerepel majd.

A-csoport(Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia B-csoport(Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország C-csoport (?): Hollandia, Magyarország, Szerbia, Horvátország D-csoport (?): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe. – MTI