A közösségi médiában egy ismeretlen hátterű portál azt a hírt közölte kedden, hogy a nagyváradi megyei kórház egészségügyi dolgozóinak egy része koronavírussal fertőzött, de a helyi hatóságok titokban tartják ezt a tényt, illetve azt is, hogy a fertőzés elleni védőeszközök „túl kicsik”, tehát hasznavehetetlenek.

A történet szerint a megyei kórház egyik ápolónője nem vallotta be azt, hogy férje, aki teherautósofőrként dolgozik, nemrég jött haza Olaszországból, a férfi pedig megfertőzte a feleségét, aki a maga során továbbterjesztette a kórt kollégái között.

Dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak koordinátora cáfolja a híreszteléseket. A Bihoreanul lapnak nyilatkozva elmondta: a megyei kórház egyik ápolónőjének a fia, aki valóban teherautósofőr, március 20-án tért haza egy útról. Azon a napon az ápolónő telefonon értesítette a kórházat, hogy nem megy be dolgozni, ugyanis házi elkülönítésbe vonul fiával együtt. „Tizenegy napja nem jött a kórházba, tehát nincs ahogy behozza a fertőzést” – fogalmazott Carp, aki tudatta azt is, hogy az ápolónőnek nincsenek szimptómái, ettől függetlenül mintát vettek tőle, és alávetik a PCR-tesztnek. Carp hangsúlyozta, hogy Nagyváradon nincs egyetlen koronavírussal fertőzött orvos sem. A koordinátor hazugságnak nevezte a hírportál történetét, csakúgy mint azt az elterjesztett híresztelést is, miszerint Bihar megyében meghalt egy koronavírussal fertőzött férfi, és azt is, hogy a védőfelszerelések zöme használhatatlan lenne. Carp szerint az ilyen álhírek terjesztői ellen büntetőjogi eljárást kellene indítani. A hírportál inkriminált cikke egyébként már nem érhető el. – erdon.ro