A bölcsődébe, illetve óvodába járó gyerekek, valamint a diákok esetében nem szükséges a háziorvos által kiállított járványügyi szakvélemény – áll a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleményében. A tájékoztatást a tanévkezdés közeledtével adták ki, célja, hogy elkerüljék a szülők és egészséges gyerekek felesleges útját a háziorvoshoz, valamint a háziorvosi rendelők túlterhelődését.

A háziorvos csak az új oktatási ciklust kezdő gyerekeknek állít ki orvosi igazolást, azaz a bölcsődébe, óvodába, előkészítő osztályba, kilencedik osztályba iratkozás esetén a következő helyzetekben: a bölcsődébe/óvodába való iratkozáskor a közösségbe való beiratkozáshoz szükséges orvosi igazolást, a járványügyi szakvéleményt adják ki a gyerek oltásait igazoló dokumentumokkal együtt.

Előkészítő osztályba való jelentkezéskor a közösségbe való iratkozáshoz szükséges orvosi igazolást állítják ki, a gyerek oltási igazolásával együtt, csak abban az esetben, ha a gyerek olyan óvodába járt, ahol nem működött orvosi rendelő. Ez érvényes a kilencedik osztályba való iratkozáskor is.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot arról tájékoztatták, hogy a háziorvosoktól járványügyi szakvéleményt és egyéb igazolásokat kértek azok a szülők, akiknek gyerekei orvosi rendelővel rendelkező tanintézménybe jártak. Ennek kapcsán az igazgatóság arra kérte a megyei tanfelügyelőséget, hogy tájékoztassák a tanintézményeket az érvényben lévő eljárásról. – erdon.ro