Volodimir Zelenszkij ukrán államfő nem fogadta el a tavaly hivatalba lépett kormányfő, Olekszij Huncsaruk lemondását. Az elnök egyben két hetet adott a hatóságoknak, hogy kiderítsék, ki készítette az ukrajnai belpolitikai válságot kiváltó hangfelvételt, amelyen Honcsaruk azt mondta, Zelenszkijnek nagyon primitív elképzelései vannak a gazdaságról.

„Úgy határoztam, a miniszterelnök kap még egy esélyt” – magyarázta a pénteken benyújtott lemondási nyilatkozat elutasítását a komikusból lett államfő. Hozzátette, a 35 éves Honcsaruk – aki Zelenszkij bizalmasának számít – csak akkor maradhat hosszabb távon hivatalában, ha képes lesz megoldani néhány fontos feladatot. A tavaly augusztusban hivatalba lépett Honcsaruk egyébként a bankelnökkel és a pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélésen nem csak Zelenszkij alkalmasságát vonta kétségbe, hanem azt is hangsúlyozta, maga sem ért a gazdasághoz. Zelenszkij egyébként azt is közölte, azért sem fogadja el a kormányfő lemondását, mert az ukránok bizalommal tekintenek a több téren sikeres kabinetre.

Kijevi vélemények szerint a titokban készült hangfelvételt valószínűleg azok a titkosszolgálati vezetők készíttették, akiknek nem áll érdekükben, hogy sikeresek legyenek az államfő, titkosszolgálatokat is érintő reformok. Az is elképzelhető, hogy azoknak az oligarcháknak is közük van a kiszivárogtatáshoz, akik túl erősnek vélik Zelenszkijt, aki a mellett, hogy tavaly megnyerte az államfőválasztást, pártja, a Nép Szolgája révén abszolút többséget szerzett tavaly a 450 fős Verhovna Radában, a parlamentben is. – hvg.hu