Több mint kétezer tonna ammónium-nitrátot tároltak nem biztonságos körülmények között Bihardiószegen. A tavaly augusztusban Bejrútban történt hatalmas robbanás hasonló mennyiségtől következett be.

Az ammónium-nitrát rendkívül robbanásveszélyes, ha nem megfelelő módon van tárolva, ez az anyag robbant fel tavaly Libanon fővárosában is. A nagyobb bajt a Környezetvédelmi Őrség előzte meg, mely 2007 tonna ammónium nitrátot és további 86 tonna, szintén ammónium nitrátot tartalmazó NPK 27% nevű anyagot talált egy mezőgazdasági vállalat diószegi munkapontján. Ennek a mennyiségnek a nagy részét nem megfelelő körülmények között tárolták, hiszen közvetlenül a földre, vagy szabadtéri betonplatformokra volt letéve, kitéve az időjárási viszontagságoknak, áll az intézmény közleményében.

A szakemberek szerint, ha a szabálytalanul tárolt ammónium nitrát felrobbant volna, akkor a környező falvakat is letarolta volna a föld színéről. Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a szóban forgó vállalatnak nincs érvényes környezetvédelmi engedélye műtrágya tárolására, ugyanis az az engedély már 2020 januárjában lejárt. A vállalkozás most 30.000 és 60.000 lej közötti bírságra számíthat. A Bihoreanul hetilap megszólaltatta a cég tulajdonosát, aki elismerte, hogy hibáztak.

Ami viszont a környezetvédelmi engedélyt illeti, elhárította a felelősséget, mondván, hogy az 2020. január 20-án járt le, de a cég már tíz nappal korábban benyújtotta a dokumentációt az engedély érvényességének a meghosszabbítására, a világjárvány miatt viszont a környezetvédelmi ügynökség mind a mai napig nem adta azt ki. – erdon.ro