Jövő év augusztusára kész kellene legyen, ehhez képest szinte még el sem kezdődött az Észak-Erdélyi Autópálya Bihar és Bisztraterebes közötti szakaszának az építése. A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) megoldást vár az Országos Közbeszerzési Ügynökségtől arra, hogyan lehetne beindítani az A3 autópálya Bisztraterebes–Bihar közötti, 28,5 kilométer hosszú szakaszának az építését. Cristian Pistol, a CNAIR igazgatója bejelentette, hogy a probléma hamarosan megoldódik.

Az építkezés azért állt le, mert a kivitelező, a Trameco cég vezette konzorcium az eredeti kivitelezési szerződés költségvetésének negyvenszázalékos növelését kérte, a CNAIR azonban visszadobta a kivitelező által készített műszaki tervet, mondván, hogy az nem felel meg a törvényes előírásoknak. A bihon.ro portál a Trameco cégen belüli meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy több variáns is elképzelhető, a kivitelezőre kirótt késedelmi büntetéstől kezdve egészen a szerződésbontásig. Abban az esetben, ha felbontják a szerződést a Trameco vállalattal, akkor a cég egy negatív bizonyítványt fog kapni, és három évig nem jelentkezhet egyetlen közpénzből megvalósuló beruházás közbeszerzési eljárására sem.

A CNAIR megállapította, hogy a Bihar–Bisztraterebes autópálya-szakasznak mindössze a 0,5 százaléka készült el eddig, ha pedig szerződést bontanak a Tramecóval, akkor új megegyezést legközelebb jövő év közepén köthetnek, holott a jelenleg érvényben lévő szerződés értelmében 2022 augusztusára már el kellene készüljön az az autópálya-szakasz. Beniamin Rus, a Trameco tulajdonosa szintén a bihon.ro-nak azt mondta, hogy ők nem szeretnének szerződést bontani, de ebben a konfliktushelyzetben a CNAIR jár el rosszhiszemű módon. – erdon.ro