Új szabályokat akar bevezetni a német szövetségi kormány a koronavírus-járvány őszi hullámának a megfékezése érdekében. Az erről szóló dokumentumot a Spiegelnek szivárogtatták ki, írja az Index. A tervezett szabályozás szerint elsősorban mindenkit kérnek, hogy oltassa be magát, továbbá életbe lép az AHA-szabály (Abstand, Händehygiene, Atemschutzmaske), vagyis a távolságtartásra, kézmosásra és maszkviselésre, illetve rendszeres szellőztetésre szólítják fel az embereket.

A tervezet alapján azok a személyek, akik nincsenek beoltva, csak egy 24 órásnál nem régebbi gyorsteszt vagy egy 48 órásnál nem régebbi PCR-teszt birtokában mehetnek be kórházakba és idősotthonokba, éttermekbe, beltéri sport- és kulturális eseményekre, templomi misékre, illetve olyan helyekre (például masszázsszalonkba), ahol testi kontaktussal járó szolgáltatásokat nyújtanak, továbbá a szálláshelyekre. Ugyanakkor októbertől fizetni kell az eddig ingyen járó tesztekért, ami alól mentességet kapnak azok, akiket nem lehet beoltani, továbbá a várandós nők és 18 év alatti fiatalok is, vagyis mindenki, akinek nem ajánlják, hogy beoltassa magát.

A kórházi ápoltak száma kiemelt szempont lesz a fertőzöttségi ráta megállapításakor. A tervezet nem határozza meg konkrétan, hogy a hétnapos incidencia-mutató mellett mely adatokat alkalmazzák még. A kórházi kezelések mellett megemlítik az oltási kvótát, a súlyos megbetegedések számát, illetve az ebből eredő egészségügyi rendszer leterheltségére vonatkozó számokat. Ezeket a mutatókat veszik figyelembe, ha további intézkedésekről döntenek majd. A Bundestagot mindemellett felkérik, hogy hosszabbítsa meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapotot, amely hivatalosan szeptember 11-ig tart. – Index/Spiegel