A közép-hollandiai Tiel településen egy 4000 éves szentély maradványait fedeztek fel a régészek egy ipari park melletti ásatáson – derült ki a város önkormányzatának honlapján közzétett szerdai közleményből. A helyszínt vélhetőleg 800 éven keresztül áldozati ünnepekre, rituálék elvégzésére használtak a napkultusz jegyében, továbbá temetkezési helyként is funkcionált.

Az MTI beszámolója alapján a mintegy négy futballpálya nagyságú területet borító komplexumot egyedülálló felfedezésnek nevezik a szakértők. A helyszínen több mint egymillió tárgyat találtak a régészek, köztük üveggyöngyöket, amelyek eredete Mezopotámiáig vezethető vissza. „Ezek a legrégebbi gyöngyök, amelyeket Hollandiában valaha találtak, és azt bizonyítják, hogy a két régió lakói között kapcsolat állt fent” – közölte Tiel város önkormányzata.

Az ásatások már 2017-ben elkezdődtek, de a lelőhely méretét és a leletek számát csak most hozták nyilvánosságra. A régészek a helyszínen három sírhalmot találtak, amelyekben 80 férfi, nő és gyerek maradványai voltak. Volt, akit eltemettek, volt, akit elhamvasztottak. A legnagyobb, árokkal körülvett halom átmérője 20 méter, és szakértők úgy vélik, naptárként működhetett. Az év legrövidebb és leghosszabb napján a napsugarak az árok speciális bevágásain keresztül közvetlenül a halomra sütöttek. A tárgyak egy részét a település múzeumában fogják kiállítani. – MTI