Nemcsak Nagyváradon, de Bihar megyében is lesznek a szelektív gyűjtésre alkalmas hulladékudvarok, többek között erről is döntött legutóbbi ülésén a Bihar Megyei Tanács. Összesen négy előterjesztés vonatkozott szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas létesítmények létrehozására négy Bihar megyei városban: Élesden, Margittán, Nagyszalontán és Belényesben. Miután a megyei döntéshozó testület elfogadta a beruházások műszaki-pénzügyi mutatóit, legutóbbi ülésén azokat a határozatokat szavazta meg egyhangúlag a testület, amelyben kérik az érintett önkormányzatokat, hogy adják át a megyei tanácsnak a leendő hulladékudvarok telkeit.

Ilie Bolojan tanácselnök a napirendi pontok vitája előtt elmondta, hogy a Bihar Megyei Tanács partnerségi megállapodást kötött a négy önkormányzattal a hulladékudvarok megépítésére és üzemeltetésére. Az együttműködés lényege az, hogy a négy város átadja a megyei tanácsnak a telkeket, mely megépítteti a létesítményeket, melyet aztán átad a helyi önkormányzatoknak, melyek üzemeltetni fogják azokat. A megszavazott határozatok értelmében Élesden a George Emil Palade utcában épül a hulladékudvar 2080 négyzetméteren, Belényesben a Burgundia Mică utcában 5130 négyzetméteren, Margittán a Brânduşei utcában, 3100 négyzetméteren, Nagyszalontán pedig a Gestului utcában, 4000 négyzetméteren kap helyet a a hulladékgyűjtő.

Valamennyi gyűjtőközpontnál úgy működik majd, mint a nagyváradi Thurzó Sándor és Uzinelor utcai hulladékgyűjtő pontok: azaz 12 konténert helyeznek ki, ahová textilanyagokat, újrahasznosítható tárgyakat, fémeket, háztartási cikkeket, üvegeket, elektromos berendezéseket, műanyagot, papírt, kartont, fát, bútort, növényi hulladékot, építkezési törmeléket és veszélyes hulladékot lehet majd vinni. Minden állampolgár maximum 3 évig ingyen tárolhat ott olyan hulladékokat, melyeket a helyi köztisztasági vállalatok nem szállítanak el. – erdon.ro