Negyedszerre tört ki a vulkán Izland legsűrűbben lakott részén. A kormány rendkívüli állapotot hirdetett a Reykjanes-félszigeten. December óta negyedik alkalommal tört ki a vulkán az Izland fővárosa mellett található Reykjanes-félszigeten. Az első, videófelvételek alapján történő becslések szerint ez a kitörés jóval erősebb, mint a korábbi három – közölte az izlandi meteorológiai intézet.

Az izlandi polgári védelem helikopter segítségével próbálja meghatározni az új hasadék pontos helyét. A hatóságok közlése szerint szükségállapot lép érvénybe a térségben.

A meteorológiai intézet beszámolója szerint a lávafolyam az előző, február 8-i kitörés helyszínének közelében tört ki. A helyi média azt írta, hogy nem sokkal 22 óra után a lávafolyam csúcsa mintegy 200 méterre volt a Grindavik kis kikötőváros keleti részét védő gátaktól, és óránként körülbelül egy kilométeres sebességgel haladt.

Percekkel a kitörés előtt a meteorológiai intézet közleményt adott ki, amelyben szeizmikus aktivitásra figyelmeztetett, ami növelte egy újabb kitörés kockázatát. Az izlandi média arról számolt be, hogy a Kék Lagúna geotermikus fürdőt kiürítették, akárcsak korábban Grindavík települést. A kisváros mintegy négyezer lakosa február 19-én térhetett vissza otthonába, miután november 11-én evakuálták őket. Mintegy 28 ezer ember él ebben a régióban, amely a félsziget déli, Izland egyik legsűrűbben lakott részén, Reykjavíktól mintegy 40 kilométerre délnyugatra található.