A Nagyváradi Ítélőtábla jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Leontin Ţîrlét. A Bihar Megyei Nyugdíjpénztár korábbi igazgatója kenőpénzt fogadott el az intézmény egészségügyi szakértői szolgálatának munkatársaitól, akik szintén csúszópénzért állítottak ki rokkantsági igazolásokat.

A ítélőtábla tulajdonképpen jóváhagyta a Bihar Megyei Törvényszék ítéletét, azzal a különbséggel, hogy első fokon kirótt öt év négy hónap helyett Leontin Ţîrle négyéves letöltendő börtönbüntetést kapott. A büntetés letöltése után a volt szociáldemokrata párti intézményvezető öt évig nem tölthet be semmilyen vezető tisztséget közintézményekben, és nem gyakorolhatja azt a hivatást sem, mely hivatás gyakorlása során a bűncselekményt elkövette. Ugyanakkor a jogerős ítélet értelmében elkoboztak tőle 8.400 eurót, illetve hatezer lej perköltség megtérítésére is kötelezték.

Leontin Ţîrle ellen 2016-ban indult per abban az ügyben, amelyben a megyei nyugdíjpénztár egészségügyi szakértői szolgálatának tíz munkatársát vádolták azzal, hogy 2011–2015 között kenőpénzért állítottak ki a betegnyugdíjazáshoz szükséges okmányokat szimulánsoknak, de valóban beteg embereknek is. Leontin Ţîrle öt orvostól összesen 8400 euró kenőpénzt és egyéb ajándékokat kapott annak fejében, hogy szemet hunyt az orvosok és aszszisztenseik üzelmei fölött.

Az egykor igazgatónak a „legjövedelmezőbb” együttműködése Vasile Sălăjan orvossal volt, aki a szakszolgálat vezetőjeként darabonként 200–400 euróért állította ki a rokkantsági igazolásokat. Leontin Ţîrle munkaköri kötelességét megszegve titokban tartotta az Országos Nyugdíjpénztárnak 2013 januári döntését, miszerint a rokkantsági besorolás elvégezhető a szakszolgálat vezetőjének jóváhagyása nélkül is, ami azt jelentette, hogy Bihar megyében Sălăjan továbbra is szedhette a kenőpénzeket, amit ő időről időre pénzadományokkal hálált meg Ţîrlénak. – erdon.ro