Negatívan véleményezte csütörtökön a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) illetékes testülete Alina Albu kinevezését a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyészség (DIICOT) főügyészi tisztségébe.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter március elsején terjesztette elő Albut a kinevezésre. Ő jelenleg főügyészhelyettes a DIICOT-nál; a főügyészi tisztségre mellette még Ioana Bogdan Albani és Oana-Daniela Pâțu pályáztak – emlékeztett az Agerpres.

A CSM véleményezése ugyan csak konzultatív jellegű, de Mihai Badea, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint sem Klaus Iohannis államfő, sem pedig Predoiu nem hagyhatják azt figyelmen kívül. „Újra kell kezdeni az eljárást a maffiaellenes szervezet főnökének kinevezéséhez. (…) Predoiunak vissza kell vonnia Albu kinevezésére tett javaslatát” – írta a honatya csütörtöki közleményében, felidézve, hogy 2020-ban az államelnök és az igazságügyi miniszter a CSM negatív véleményezése ellenére nevezte ki Georgiana Hosut a DIICOT élére és Gabriela Scuteát a főügyészi tisztségbe.

„Ezen kinevezések hatásait érezzük. Drasztikusan lecsökkent a szervezet bűnözés elleni nyomozások száma. Nincsenek nagy ügyek a gazdasági bűnözés felgöngyölítésére. (…) Kompetens és képzett ügyészekre van szükségünk, akik fel tudják vállalni a DIICOT újjászervezését. A CSM véleményezése fontos ahhoz, hogy ki tudjuk zárni a politikum beavatkozását az igazságszolgáltatásból” – fogalmazott Badea. Alina Albu korábban dolgozott a hírhedt caracali gyilkosságok és a Clămparu-klán ügyén. Ő kezdte el az eljárást Sile és Nuțu Cămătaru ellen is, de azt az ügyet végül egy másik ügyész fejezte be.