Március 22–28. között Matei Vișniec nemzetközi hírű román drámaíró tiszteletére szervez fesztivált a Román Nemzeti Irodalmi Múzeum. Az eseménysorozatban helyet kapott a Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadása is, amelynek felvételét március 27-én, 18 órától, huszonnégy órán keresztül ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők a szervező intézmény Facebook-oldalán.

Matei Vișniec drámáját 2019-ben mutatta be a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata, Zakariás Zalán rendezésében. A cím valóban rájátszás: a luxusutazást, az egzotikumot, a kalandvágyat magában hordozó Orient Expressz, a világhírű vonatjárat, keletet hívatott elszigetelt kincsként bemutatni. A Nyugati Expressz azonban egy másfajta elvágyódást hordoz magában, fényűző álmok helyett az életről szól. Míg az egyik a gazdag nyugatiak örömutazásait szolgálta, a másikon megélhetésükért küzdő emberi csoportok tömörülnek. A történetben a balkán egy sztereotípiáktól átitatott nyugati elképzelésként mutatkozik meg a filmforgatás jeleneteiben, melyet kiegészítenek a mindennapok poros valóságáról szóló történet-ékek.

Az előadás 2019-ben elnyerte a brassói Kortárs Dramaturgiai Fesztivál legjobb rendezésért és legjobb női főszereplőnek (Román Eszter) járó díjat, 2020-ban pedig az Országos Színházi Fesztivál online programjában is szerepelt. – erdon.ro