Egy nagyobb projekt részeként, több Bihar megyei településen létesül napelempark, a tervek szerint ezek közül az első Bihardiószegen.

Hét Bihar megyei településen építenek napelemparkokat, melyeknek a helyi önkormányzatok valamint az Apă Canal Nord Vest lesznek a kivitelezői. A 18 millió lejes projekt első ilyen létesítményét, a tervek szerint még idén befejezik Bihardiószegen.

Itt, ezen a területen 2023. December 31 éig egy napelempark fog létrejönni, amelyet közösen építünk az Apă Canal Nord Vest céggel. Gyakorlatilag ez a napelempark fogja biztosítani Bihardiószeg vízellátásának az energiafüggetlenségét, tehát a napenergiából nyert elektromos energia, ez fogja biztosítani a bihardiószegi vízhálózat működését. Az egyik legnagyobb tétel a víz árában az az energiaköltség, ezzel a fejlesztéssel gyakorlatilag energiafüggetlenek leszünk, így nem fogja tudni befolyásolni az energiaárak emelkedése a vízárak emelkedését.” – nyilatkozta Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere.

A Napból érkező energia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív energiatermelés. Utóbbi keretében a naperőművekben alakítják át a napenergiát elektromos árammá a napelem segítségével. A hagyományos erőművekkel ellentétben ez nem termel szén-dioxidot, így nem járul hozzá a globális felmelegedéshez. – erhangja.ro