A Connecting Europe Express nevet viselő, az egész uniót átszelő vonat e hét szombaton (szeptember 18-án) érkezik el Nagyváradra – adja hírül a megyeszékhely önkormányzata. A különleges járat pontosan 21.21-kor gördül be a nagyállomásra, ahol 55 percet fog állni, 22.16-kor indulva tovább. A járattal érkező delegációkat a nagyváradi hatóságok fogják köszönteni, majd az ünnepélyes zászlócsere után bemutatják a vendégeknek azt a tárlatot, melyet az állomás belterében állítottak ki, de egy rövid vizit erejéig a városközpontot is láthatják majd az utazók.

Mivel Európában a 2021-es évet a vasút évének nevezték el, útjára indították a Connecting Europe Expresst, mely több mint egy hónapon keresztül utazza körbe az uniót. A különleges járat szeptember másodikán indult el Lisszabonból, a végállomást pedig október hetedikén éri el, Párizsban. A vonat összesen körülbelül 20.000 kilométert fog megtenni, huszonhat országot szel át, és több mint száz településen áll meg. Adina Vălean európai biztos elmondása szerint a vonatút célja az akadályok felmérése, melyek meggátolhatják egy tökéletesen összekapcsolódó, nagy nemzetközi vasúti hálózat kiépítését.

A vonat eddig járt már Milánóban, Bécsben, Athénban, Romániába pedig szeptember 17-én érkezik meg Gyurgyevó irányából, és megáll Bukarestben, Brassóban, Nagyszebenben, Nagyváradon és Aradon, majd szeptember 18- án hagyja el az országot Kürtösnél. Varsóban szeptember 21-én, Prágában pedig 25-én lesz, október elsején pedig a stockholmiakhoz érkezik meg. A balti országok számára szeptember 21-én külön indítják el a Rail Balticát, mely 21 és 22. között Tallinn–Kaunas útvonalon halad majd át, ez a vasúti hálózat ugyanis nincs összeköttetésben azzal, melyen az Express közlekedik. A vasút évében Európában számos egyéb eseményt szerveznek azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a vonattal utazást, valamint a vonattal történő áruszállítást, ugyanis a vasút fontos eleme az unió klímavédelmi törekvéseinek, melyek értelmében a nagy cél az volna, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljunk. – erdon.ro