A Bihar megyei prefektúra székháza előtt tüntetést szervezett a bírósági, törvényszéki és ügyészségi jegyzők szakszervezete és a szakmai egyesülete egy országos akció részeként. A tiltakozóknak három fő követelésük volt: a közszférában létező bérkülönbségeknek a felszámolása, a közalkalmazottak bérezésére vonatkozó kerettörvény alkalmazása, valamint a bérminimum összehangolása a fogyasztói árak növekedésével. A kormány területi képviselője, vagyis Dumitru Țiplea prefektus figyelmébe ajánlott memorandumukban a demonstrálók egyebek mellett hangsúlyozták: nem fizetésemelést kérnek, csupán annyit, hogy a béreik helyesen legyen kiszámolva, a hatályban levő bértörvény előírásainak és az alkotmánybírósági és egyéb bíróságok által hozott döntéseknek megfelelően.

Szerintük a közalkalmazotti bérek befagyasztása és a bérpótlékok szinten tartása azt eredményezi, hogy megmaradnak a jelenlegi béregyenlőtlenségek, és újabb perekre lehet számítani, a várható büntetéseket pedig az állam majd mindannyiunk, vagyis az adófizetők terhére fogja kifizetni. Meggyőződésük, hogy a jegyzők bérét már 2009-ben helytelenül állapították meg, és a tévedést azóta se korrigálták. A bértörvény egy kisebb hierarchizálási együtthatót határozott meg ugyanis az esetükben, melynek betudhatóan tulajdonképpen 2018 januárja óta nem nőtt a fizetésük plafonértéke. Ugyanakkor az igazságszolgáltatási rendszer munkaadói nem biztosítanak egységes bérpótlékot a jegyzőknek, sőt, egy sürgősségi kormányrendelet értelmében ezek be vannak fagyasztva a 2018 decemberi szinten, ami dupla diszkriminációt produkál, mivel a 2018. december 31-ig kifizetett bérekre számítják ezeket.

Noha 2020-ban bírósági döntés született a bérek és a pótlékok helyes kiszámításáról, a befagyasztásra vonatkozó rendelet érvényteleníti ennek hatását, nehezményezik. Emellett a bérük az egyetlen jövedelemforrásuk a jegyzőknek, mert a törvény szerint összeférhetetlen, hogy bármilyen egyéb olyan munkát végezzenek, amiért pénzt kapnak. Egy bírósági jegyző átlagfizetése 4500–5000 lej, ha ügyészségen dolgozik egy jegyző, akkor 5000–5800 lej. Viszont vannak ennél kisebb fizetések is, a segédszemélyzethez tartozók és azok, akik például archiválnak vagy regisztrálnak, nettó 3000 lejig vannak bérezve. – erdon.ro