7,5 milliárd euró áramlott tavaly Romániába befektetések formájában, jelentette be a Külföldi Befektetők Tanácsa (FIC). Ez évtizedes rekordot jelent, s régiós összehasonlításban is jelentékeny összeg, azonban összességében még mindig le vagyunk maradva a befektetések terén a szomszédos országok mögött.

„Az egy főre eső külföldi befektetések értéke Romániában 4870 euró körül van, míg Magyarországon 9000, Szlovákiában 10 260, Csehországban 15 ezer, Lengyelországban pedig 5700 euró” – nyilatkozta Daniel Anghel, a FIC befektetésekért felelős munkacsoportjának az elnöke. Véleménye szerint ez a lemaradás azt is jelenti, hogy Románia még jelentős kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a külföldi beruházások terén.

A külföldi tőke beáramlása Romániába a 2004 és 2009 közti időszakban volt a legintenzívebb, az autóiparba, az energetikai és a bankszektorba történtek a legnagyobb befektetések. A legtöbb pénz Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Olaszországból és Franciaországból érkezett.

A FIC szerint fontos volna, hogy a nagy hozzáadott értéket előállító ágazatokba történjenek leginkább befektetések, mivel a gazdaság leginkább ezekből profitál. – economedia.ro