Az emberek 28 százaléka fél a munkanélküliségtől, 33 százalék pedig azért szorong, mert nincs megtakarított pénze. Bármennyire is furcsának, sőt, valószínűtlennek tűnik, a városi lakosság anyagi helyzete javult 2020 folyamán, ez derül ki ugyanis a Reveal Marketing Research piackutató cég tanulmányából. A Raiffeisen Bank megrendelésére készült felmérés szerint a járvány első évében 16 százalékról 23,5 százalékra nőtt azok aránya, akik pénzt tudnak megtakarítani.

A felmérés arra is rávilágít, hogy ennek nem feltétlenül a növekvő jövedelem az oka, a megkérdezettek 9 százaléka fejlesztette a pénzügyi ismereteit az elmúlt időszakban. Az alanyok 46 százalékának a jövedelme fedezi a kiadásait, de nem marad pénze, amit félre tudna tenni. 24 százalék csak lemondások árán tudja fedezni az elengedhetetlen kiadásokat, 6 százaléknak pedig még a legszükségesebbekre sem jut pénz, ők tehát nélkülözőknek tekinthetők.

A megtakarítással rendelkezők 56 százaléka váratlan kiadással járó, kellemetlen esetekre (gyógykezelés, gépkocsi szervizelése stb.) tesz félre pénzt. 44 százalék lakásra gyűjt, 37 százalék pedig külföldi utazásra. 29 százalék a házát/lakását tervezi felújítani, 28 százalék a gyerekei taníttatásával kapcsolatos kiadásokra, 23 százalék autó, 13 százalék pedig elektronikai kütyük vásárlására gyűjt. 13 százalék magánnyugdíjra fizet be, 26 százalék pedig azért tesz félre pénzt, hogy legyen hová nyúlnia, ha lakodalomba vagy keresztelőre hívják. – hotnews.ro