Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: új koalíció jön létre, hogy Ukrajnát „közepes és nagy hatótávolságú rakétákkal és bombákkal stratégiai csapásokhoz segítse”. Korábban vihart kavart nyilatkozatával, miszerint a lőszerbeszerzésen túl csapatokat is küldene Ukrajnába.  

„Célunk eléréséhez minden utat meg kell vizsgálni. Oroszország nem győzhet ebben a háborúban” – idézte Macront korábban a Le Monde. Prágai látogatása alkalmával pedig már a Magyar Nemzet szerint már azt mondta: „az én nézőpontom szerint demokráciáinknak lökésre, stratégiai ébredésre van szükségük, mert Oroszország büntetlenségével fenyegeti az európai kontinens biztonságát és értékeit. Megnyitjuk a vitát, és végiggondoljuk, hogy mit tehetünk Ukrajna támogatásáért. Semmi sincs kizárva.”

A nyugati csapatok Ukrajnába küldésének kilátásba helyezését korábban más NATO-tagállamok, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország is elutasították. Az orosz parlament alsóházának elnöke azonban Macront óva intette attól, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, mondván, hogy azok ugyanarra a sorsra jutnának, mint Napóleon hadserege. – maszol.ro