A világjárvány harmadik hulláma komoly nyomást gyakorol a kórházakra, köztük a nagyváradiakra is, ahol a múlt heti adatok szerint csupán egy ágy volt szabadon a koronavírusos betegeknek fenntartott intenzív osztályon. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai alapján szerda reggel csupán a Pelican kórház intenzív osztályán volt egy szabad ágy az összesen húszból, a nagyváradi városi kórház COVID-betegeknek fenntartott 34 intenzív osztályos ágya, illetve a megyei kórház 15 ágya mind foglalt volt. „Ha szükség lesz rá, újraértékeljük ezeket az eseteket, és növelhetjük a befogadóképességet” – mondta el dr. Daniela Rahotă, aki hozzátette: úgy gondolja, Bihar megye elegendő ággyal fog rendelkezni, problémát jelent azonban, hogy természetesen nemcsak a koronavírusos betegeknek van szükségük intenzív terápiás ellátásra.

Nagyváradra ugyanakkor nemcsak Biharból, hanem a régió más részeiből is érkeznek betegek, többek között Szatmár megyéből is. Országos szinten problémát jelent, hogy a koronavírusos betegek sok esetben csak akkor jelentkeznek, amikor már súlyos a helyzet, ezért a hatóságok többször is hangoztatták: a fertőzés tüneteinek észlelésekor jelentkezzenek a háziorvosnál vagy az egészségügyi hatóságnál tesztelés és nyilvántartásba való vétel céljából, illetve a betegség egy súlyosabb formájának elkerülése végett ne alkalmazzák az önkezelést.

Florin Cîțu kormányfő kedden úgy nyilatkozott, sürgősen legalább 1600-ra kell emelni az intenzív terápiás ágyak számát országszerte a COVID-19-betegek számára, hogy a hatóságok biztosak legyenek abban, hogy nem lesznek gondok a járványkezelés terén. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy megvannak az erőforrások a célkitűzés megvalósításához. – erdon.ro