„Radikális iszlamisták kezével” követték el a Moszkva melletti Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást, de a megrendelőket még azonosítani kell – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a tragédia következményeinek kezeléséről megtartott hétfői kormányzati videokonferencián.

„Tudjuk, hogy a bűncselekményt radikális iszlamisták keze által követték el, akiknek ideológiájával maga az iszlám világ is évszázadok óta harcol. (…) Tudjuk, hogy kinek a keze által követték el ezt az Oroszország és az orosz nép elleni atrocitást. Az érdekel bennünket, hogy ki a megrendelő” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy szakszerű és politikai elfogultság nélküli vizsgálatot sürgetve.

Az MTI beszámolója alapján Putyin kitért rá, hogy az Egyesült Államok mindenkit arról próbál meggyőzni, hogy az ügyben nincs ukrán nyom, és a merénylet mögött az Iszlám Állam dzsihadista szervezet áll. Hangsúlyozta, hogy több kérdést kell tisztázni: valóban az iszlamisták döntöttek-e úgy, hogy csapást kell mérniük Oroszországra, kinek áll érdekében a megfélemlítés, miért Ukrajna felé próbáltak elmenekülni a merénylők, és ki várta ott őket. Hangot adott feltételezésének, hogy a támadás egy láncszem lehet azok kísérleteinek láncolatában, akik 2014 óta harcolnak Oroszországgal „a neonáci kijevi rezsim keze által”.

Ismeretes, hogy a merénylet elkövetését felvállalta az Iszlám Állam, ugyanakkor Ukrajna is határozottan cáfolta, hogy bármi köze lett volna a terrortámadáshoz. Lengyelország korábban hangsúlyozta, hogy reményeik szerint a történtek nem vezetnek az ukrajnai háború elfajulásához. Emlékezetes az is, hogy az Egyesült Államok a hónap elején figyelmeztette az oroszokat, hogy az Iszlám Állam tömegmészárlást követhet el Moszkvában.