Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) azt állítja, hogy bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között. A Fehér Ház képtelenségnek nevezte az orosz vádakat, hangsúlyozva, hogy kizárólag az Iszlám Állam a felelős a merényletért.

Az MTI beszámolója alapján az SZK csütörtökön a Telegram-csatornáján adott ki közleményt, amely szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére. „Az őrizetbe vett terroristákkal folytatott munka, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információk elemzése eredményeként meglett a bizonyíték az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukra” – fogalmaztak.

Bejelentették azt is, hogy őrizetbe vettek egy újabb gyanúsítottat, aki részt vett a terrorizmus finanszírozásának rendszerében. A hatóság kérni fogja a bíróságtól előzetes letartóztatását. Az üggyel kapcsolatban korábban 11 személy őrizetbe vételéről történt hivatalos bejelentés, közülük nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek.

Emlékezetes, hogy Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett terrortámadás megszervezésében, a támadás előkészítésében pedig nyugati titkosszolgálatok vettek részt. Elismerte, a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhat a merénylet mögött, és hogy az ügynökség látja, hogy ki szervezte meg a támadást és toborozta az elkövetőket.

Az Amerikai Egyesült Államok újfent cáfolta, hogy Ukrajnának bármilyen köze lenne a legfrissebb bejelentés szerint immár 143 halálos áldozatot számláló múlt pénteki terrortámadáshoz. A Reuters beszámolója alapján a Fehér Ház csütörtökön képtelenségnek és propagandának nevezte az orosz vádakat, hangsúlyozva, hogy a merényletért kizárólag az Iszlám Állam a felelős.

John Kirby, a nemzetbiztonsági kérdésekért felelős sajtószóvivő emlékeztett arra, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette az oroszokat, hogy iszlám szélsóségesek merényletet terveznek. Ukrajna is határozottan tagadja érintettségét a krasznogorszki terrortámadás kapcsán, azzal vádolva Moszkvát, hogy az Kijevet próbálja okolni saját kudarca miatt.