Minden karanténban és otthoni elkülönítésben lévő személyt ellenőriznek Bihar megyében. Sajtóértesülések szerint már kirótták az első bírságokat is azokra, akiket nem találtak otthon.
Dorel Țîrț, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy folyamatban van ezeknek az embereknek az ellenőrzése, munkatársaik mindenhová eljutnak, a legeldugottabb kis falvakba is. Țîrț hozzátette, hogy a hét végén készítenek mérleget erről a tevékenységükről, addig semmilyen ilyen jellegű adatot nem hoznak nyilvánosságra ez ügyben. A Bihoreanul hetilap saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt írja, hogy március 13-án még csak szúrópróbaszerűen végezték el az ellenőrzést a DSP és a megyei rendőrség munkatársai, szombaton és vasárnap pedig már áttértek a teljes körű vizsgálatra.

A Bihoreanul szerint a hétvégén egy nagyváradi személyt nem találtak otthon azok közül, akiknek otthoni elkülönítésben kell tartózkodniuk, Margittán tizenhét elkülönített személyből kettő nem volt otthon, míg Élesden és Belényesben mind a tizenhét, illetve 19 elkülönítésre hazarendelt személyt otthon találták. A kihágást elkövető mindhárom személyt megbírságolták, a büntetés tíz és húszezer lej közötti összeg. Egyébként alig van olyan térsége Bihar megyének, ahol ne lennének otthoni elkülönítésben olyanok, akik az elmúlt időszakban fertőzött övezetekből jöttek haza.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint egyébként tegnap 15 órakor Bihar megyében egy koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván. Karanténban volt 75 személy, 20 embert pedig a járványosztályon tartottak megfigyelés alatt. Tegnap már 757 személy volt otthoni elkülönítésben, közülük 541-en fertőzött régióból jöttek haza, 216-an pedig az ő hozzátartozóik. – erdon.ro