A Robert Fico elleni merénylet számos biztonsági kérdést felvet. „A közzétett videók alapján azt lehet látni, hogy a szlovák miniszterelnök biztonsági embereit sokkolták a történtek” – fogalmazott Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a hirado.hu kérdésére válaszolva.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a médiában megjelent helyszíni videók tanúsága szerint Robert Fico védelmében több hiányosság is szembetűnt.

Mint mondta, a meglőtt miniszterelnököt egy személyautó hátsó ülésére tették, a jelek szerint pedig nem volt egy olyan személy a csapatban, aki felcserként elvégezhette volna a szükséges életmentő beavatkozásokat. Ezenfelül pedig szükség lett volna egy olyan autóra, ami akár mentőautóként is funkcionál, hogy fekvőhelyzetben szállíthassák el a sérült személyt.

„Ezt mindenképpen érdemes lesz kielemezni” – fogalmazott, majd kiemelte: más országok biztonsági szolgálatai is kockánként fogják elemezni a történteket, hogy a saját munkájuk miatt is okuljanak belőle.

Kiválthat-e láncreakciót egy ilyen merénylet? Ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy „egy ilyen esetben mindig számolni kell egyfajta szívóhatással: adott esetben más is gondolhatja azt, hogy pár perc hírnevet tud szerezni”. Emlékeztetett, hogy például a világhírű Beatles énekesének, John Lennonnak a gyilkosát egyértelműen a hírnév motiválta.

„A médiafigyelem vonzhatja az ilyen elkövetőket, de a politikusok elleni merényletnél valójában kevés ilyen példáról beszélhetünk” – jelentette ki Horváth József. A szlovák kormány szerdai ülését követően Nyitrabányán (Handlova) egy férfi meglőtte Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A rendőrség egy 71 éves lévai gyanúsítottat őrizetbe vett.

Robert Fico életmentő műtétje közel négy órán át tartott. A médiaértesülések szerint a miniszterelnök késő este eszméleténél volt. A sajtóban idézték Tomas Taraba miniszterelnök-helyettest, aki a BBC brit közszolgálati műsorközlőnek úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a műtét sikeres volt.