Száz év leforgása alatt soha nem született még olyan kevés gyerek Romániában, mint tavaly. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2020-ban 178 124 újszülött jött a világra, 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A csökkenő szaporulatnak semmi köze a koronavírus-járványhoz. Ezen a téren a pandémia először decemberben éreztethette a hatását, az év utolsó hónapjában azonban több gyerek született, mint 2019 decemberében. Korábban nem volt példa arra, hogy a születések száma ne érje el a 180 ezret.

Az eddigi mélypontot 2012 jelentette 180 714 gyerekkel. Tavaly egyetlen olyan megye sem volt, ahol a szaporulat ne maradt volna el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb, 25 százalékos visszaesés Vasluiban következett be, de tetemes volt Galac és Bákó megyékben is, 20, illetve 18 százalék. A legtöbb magyarlakta megye adatai kedvezőbbek az országos átlagnál: Marosban 4,2, Kovásznában 7,1, Hargitában 11,1, Szilágyban 5,2, Kolozsban 9,1, Biharban 10,4 százalékos volt a visszaesés. Szatmárban ellenben az átlagnál rosszabb a helyzet, 14,6 százalékkal maradt el a tavalyi születések száma a 2019-es értéktől.

A rendszerváltás óta teljesen megváltoztak a gyermekvállalási szokások. Egyrészt folyamatosan nő az első alkalommal szülő nő átlagéletkora, ezzel párhuzamosan pedig a házasságon kívül született gyerekek száma. Három évtizeddel ezelőtt utóbbiak a teljes szaporulatnak csupán 3 százalékát tették ki, jelenleg azonban már 30 százalékra rúg a házasságon kívül született gyerekek aránya. – maszol.ro/hotnews