Eldőlt, hol kapnak menedéket azok az afgánok, akiket Magyarország néhány nappal ezelőtt menekített ki, miután elkezdődött a szövetségi haderők kivonulása Afganisztánból. A menekültek Tompán és Röszkén kerültek hatósági karantén alá, melynek lejártával a Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas vámosszabadi befogadóállomásra, valamint szükség szerint a balassagyarmati közösségi szállásra kerülnek.

Minden esetben egészséges polgárok érkeznek, garantáltan koronavírus- és egyéb fertőzésveszélytől mentesen – írta Facebook-oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere, hozzátéve, ha erről döntés születik, a kimenekítettek érkezése legkorábban szeptember 3–10. között várható Balassagyarmatra. A polgármester szerint 18–22 családot tudnak elhelyezni a szállón, többségében gyerekeket.

Az afgánok közül sokan éveken át segítették a magyar katonai és missziós feladatokat, ismerik Magyarország értékrendjét, sőt többen még a magyar nyelvet is beszélik. A családok harminc napig, illetve az idegenrendészeti és menekültügyi eljárások végéig tartózkodhatnak a szállón, a költségeket a Belügyminisztérium illetékes szervei állják. Az első buszok már meg is érkeztek a szállóra, amelyek nagyjából 130-150 személyt szállítottak. – index.hu