Alkotmányosnak nyilvánította szerdán az alkotmánybíróság azt a törvényt, amelynek értelmében a 100 ezer eurónál kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, ha az államkasszának okozott teljes kár megtérül. Az előző parlament utolsó ülésén elfogadott jogszabályt a legfelsőbb bíróság, az ombudsman és a kormány is megtámadta a taláros testületnél.

Az alkotmánybíróság az összes óvást elutasította. A legfelsőbb bíróság arra kérte a taláros testületet: vizsgálja meg, sérült-e a törvény elfogadásakor a kétkamarás parlament elve, mivel szerintük a jogszabálynak a képviselőház által döntő házként elfogadott változata jelentősen eltér attól, amelyet a szenátus első házként megvitatott és megszavazott. A bírák azt is kifogásolták, hogy a törvény szövegéből nem derül ki teljesen világosan, mely vádlottak tartoznak a kedvezményezettek közé.

A képviselőház által kedden döntő házként elfogadott jogszabály előírja, hogy a 100 ezer eurónál kisebb összegű adócsalás szabadságvesztés helyett bírsággal is büntethető, amennyiben a teljes kár megtérül; ha az okozott és megtérített kár értéke kisebb 50 ezer eurónál, az adócsalás bírsággal büntetendő. A törvény egyik előírása szerint egyáltalán nem szabnak ki büntetést adócsalás miatt, ha az érintett a nyomozás során vagy az ügy bírósági szakaszában – a jogerős ítélet kimondásáig – megtéríti az okozott kárt, kiegészítve az összeg még 20 százalékával.  – hotnews.ro