Harminc éve foglalták el civilek Berlinben az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériumának (Stasi) székházát, az iratok megsemmisítésének véget vető akcióról Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök részvételével emlékeztek meg szerdán. A hatalmas épületegyüttes évtizedekig „az elnyomás bástyája” volt, 1990. január 15-i „békés ostromához” pedig igen nagy bátorság kellett – emelte ki a német államfő ünnepi beszédében.

A berlini Stasi-székházban és a minisztérium vidéki, regionális központjaiban nagyjából 110 folyókilométernyi akta, 1,7 millió fénykép, mikrofilm és dia, és csaknem 30 ezer film- és hangfelvétel mellett nagy mennyiségű összetépett iratot is találtak, a megsemmisítésre előkészített dokumentumok több mint 15 ezer dobozt és zsákot töltöttek meg. Az iratanyag kezelésére és történettudományi feltárására, valamint az akták nyilvánosságának biztosítására és az összetépett dokumentumok helyreállítására az újraegyesített Németországban külön hivatalt állítottak fel.

Az 1990 októbere óta működő hivatalhoz tavaly év végéig 7 300 571 iratbetekintési kérelem érkezett, köztük 3 312 202 magánszemélytől. Tavaly 56 526 kérelmet regisztráltak magánszemélyektől, ami több mint tízezres növekedés az egy évvel korábbi 45 309-hez képest. – MTI