Ünnepre gyűltek össze a hétvégén a nagyszalontaiak: Kásler Miklós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Cseke Attila, Románia fejlesztési, valamint ügyvivő egészségügyi minisztere jelenlétében avatták fel a megújult Arany-palotát, mely a magyar kormány anyagi támogatásával valósulhatott meg. A magyar kormány az Arany-bicentenárium keretében anyagi támogatást nyújtott a Csonka-torony, a benne lévő emlékmúzeum, majd az Arany-palota renoválására.

Ez utóbbi esetében a magyar kormány mintegy 200 millió forintos anyagi támogatásából most készült el az épület külső tatarozása, a tetőzet cseréje, ugyanakkor teljesen kicserélődött a víz- és csatornarendszer, a fűtéshálózat és az elektromos hálózat. Megtörtént a nyílászárók javítása és szükség esetén a cseréje, megújult a lépcsőház és valamennyi terem új vakolatot és új padlózatot kapott. A földszinten megmaradt a galéria, illetve a kávézó.

Az Arany-palota emeletén maradt a városi könyvtár, és itt kapott helyet az Arany-kéziratokat őrző terem, valamint megnyílik a Dánielisz-terem. Dánielisz Endre Nagyszalonta 96 esztendős helytörténésze, Arany János kutató, aki több ezer kötetes magánkönyvtárát, dolgozószobáját annak minden berendezésével, bútorával és gyűjteményével együtt az Arany János Művelődési Egyesületnek adományozta, ebből az értékes adományból alakították ki a Dánielisz-termet. – erdon.ro