A nagyváradi város- és területrendezési bizottság (CMUAT) legutóbbi ülésén jóváhagyta a volt pénzügyi palota, majd poliklinika felújítását, adja hírül közleményében a váradi polgármesteri hivatal. Az egykoron az irgalmas (mizeri) szerzetes rend tulajdonában lévő épületet egyszer már visszaadták a rend jogutódjának számító római katolikus egyháznak, utólag azonban az épület erősen vitatható módon a Bihar Megyei Tanács tulajdonába került.

Ez az intézmény akarja felújíttatni a Fő utca 13. szám alatti épületet, illetve belső átépítések is lesznek benne, ugyanis miután megújul, ide költözik majd a Bihar Megyei Tanács. További érdekesség, hogy a tanács korábbi vezetése már meghirdette a tendert a felújításra, sőt, már minden elő volt készítve az építkezés megkezdésére, de Ilie Bolojan, a megyei tanács új elnöke leállíttatta a folyamatot, arra hivatkozva, hogy a felújítást uniós forrásból fogják megvalósítani. A nagyváradi főépítészi hivatal egyébként jóváhagyta a felújítási terveket, illetve azt, hogy megváltozzon az épület rendeltetése, azaz hogy egészségügyi intézményből közintézménnyé váljon.

Az 1900-ban felépült palotát ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte eklektikus stílusban, és a második világháborúig pénzügyi palotaként működött. Az irgalmas rend az épület bérbe adásából származó pénzzel tartotta fenn a palota mellett működő kórházát. A második világháború után a palotában hosszú évtizedekig poliklinika működött, de már évek óta használaton kívül áll, azóta az ingatlan állaga folyamatosan romlik.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a munkálatok során kicserélik a különböző hálózatokat, felújítják a homlokzatokat, hőszigetelést végeznek az épületen, kicserélik a nyílászárókat, restaurálják a díszítő elemeket, és olyan belső térkialakításokat eszközölnek, hogy az épület alkalmas legyen arra, hogy közigazgatási közintézmény működjön benne.

A terv magába foglalja egy parkoló létrehozását is a belső udvaron. A polgármesteri hivatal közleményében tudatja egyébként azt is, hogy a területrendezési bizottság jóváhagyta a megyei rendőrség előtt álló Avram Iancu szobor talapzatának a felújítását, illetve a díszkivilágítás kiépítését, valamint a szobor körüli tér bővítését is. – erdon.ro